Zunnewendefestival 27 en 29 juni 2025

Artiesten 2024

ANDRÉ MANUEL

André Manuel, geboren in het Twentse Diepenheim in 1966, Tukker in hart & nieren. In zijn tienerjaren grijpt de jonge André naar de gitaar en weet vanaf dat moment; ‘dit is wat ik wil doen.’ Hij experimenteert en leert zichzelf het instrument te bespelen. Een vooropleiding van het conservatorium laat hem kennismaken met de schoolse wereld achter een muzikaal bestaan. Een kort samenzijn. Hij wil meer, hij wil vrij, hij wil zijn eigen weg. Op vrijdag 28 juni dus weer op ons ZINiN Zunnewende podium!! Mis dat niet.
 

DE BöSSELS VAN BAARTMAN

Nathalie Baartman: 'Herman Finkers vertelde me ooit dat de Twentse taal zich prachtig leent voor liedjes, omdat het klanken kent die om te zingen zijn. En zo is het. Als ik Twents zing, klopt het hart van mijn wortels luider. Hoe nuchter de taal ook klinkt, onverstoorbaar als een beuk in het bos, toch kan ze tederheid kweken, vreugde preken.'

Geflankeerd door een aantal muzikanten overrompelt Nathalie heel ‘Nedersaksië’ met de Twentse fadooooo. Een Twents klankenbad met humor, gitaar (Kees van den Hoogen), contrabas (Erik van Loo), accordeon (Marcel van der Schot en een beetje Baartman). Alles op een grillig verhaallijntje van liefde. DE BöSSELS VAN BAARTMAN sluiten het Zunnewendefestival af op het ZINiN Zunnewende podium.

KAMPMAN & NIEWOLD MET BREURS!

Meestal treden ze samen op, dichter Herman Kampman en gitarist Jan Niewold. In die samenstelling trekken zij door de regio met gedichten, conferences en liedjes. Vaak bescheiden en zonder al te veel ophef doen zij dit al vele jaren lang. Alleen bij grote voorstellingen schuiven meerdere muzikanten aan om de teksten en muziek van het duo te begeleiden. Op het komende Zunnewende festival maken Kampman & Niewold echter een opmerkelijke uitzondering: beide worden dan geassisteerd door hun broers Hans Kampman en Willem Niewold. “Jaja, we hebben onze broers uitgenodigd mee te spelen” reageert Herman Kampman enthousiast, “en dat doen ze graag. Bovendien staan ze garant voor enige medische zorg tijdens ons optreden”, daarmee doelend op het feit dat beide broers van beroep huisarts zijn. Het programma van het gezelschap zal bestaan uit drie blokken van 20 minuten met liedjes en gedichten. Uiteraard omgeven met de nodige humor en alles in de streektaal.

STEFAN JANSEN (Zuid-Afrika)

De Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Stefan Jansen is voor de derde zomer op rij in Nederland om zijn Afrikaanse liedjes ten gehore te brengen. Drie jaar terug trok hij zijn stoute schoenen aan en ging op zoek naar het avontuur. Met Zwitserland als startpunt bezocht hij in 10 weken tijd vijf Europese landen waar hij optrad op straat, in kroegen en op terrassen. Vorig jaar kwam hij terug naar Nederland, daar voelde hij de meeste warmte. In Nederland en België wist hij in 23 optredens de harten te veroveren van velen. Optredens met de bekende Friese Troubadour Piter Wilkens, het Zunnewende-festival, bij Noardewyn/OmropFryslân en op Terschelling tijdens te Oerol-festival waren een paar hoogtepunten van afgelopen zomer. Deze zomer wordt een nieuw hoofdstuk in het jongensboek van Stefan  Jansen, het hoofdstuk: “Kortverhale van die Langpad”. Dit keer speelt Stefan 3 sets bij een kampvuur op ons festival!

 

JAN HENK DE GROOT

Groninger Troebadoer Jan Henk de Groot is bekend van liedjes als Mamme van Michel, Kielsterachterweg en Noar Stad en behoort inmiddels tot de beste liedschrijvers van Nederland. De Groot heeft de gave om de kleine en grote dingen in het leven in een liedje te verpakken. Authentiek en herkenbaar voor de luisteraar.

Na het winnen van de DvhN streektaalprijs voor zijn albums 'Weerom' en 'De Wolf is trug' volgden er succesvolle theatertours met en zonder Troebadoers Edwin Jongedijk en Alex Vissering.

Afgelopen jaar verraste Jan Henk met zijn album 'Fiene'. Met Harmen Ridderbos achter de knoppen werd een nieuwe elektronische sound gecreëerd die landelijk ook hoge ogen scoort. Na een uitverkochte Oosterpoort volgt in het najaar een theatertour met band, maar eerst zullen ze op Zunnewende een fijne set spelen!

Music Maker over Fiene: .."mengeling tussen het solomateriaal van Henny Vrienten en het recentere werk van Spinvis. Voeg hier het gevoel voor melodie van Daniel Lohues aan toe en je hebt echt een heel fijne plaat".

Platomagazine over Fiene: "Het album bevat elf lyrische, weelderige liedjes met prachtige teksten. Fiene bevat boeiende verhalen die stuk voor stuk tot beeldige pareltjes uitgroeien".

Heaven magazine ****1/2: “Op Fiene bereikt De Groot zelfs grotere hoogten dan ooit".” Dit is Nederlandstalige singer-songwriterpop van een niveau dat je in willekeurig welk jaar slechts een hoogst enkele keer tegenkomt”. 

Dagblad van het Noorden: “ Baldadig, grappig en ontroerend”. “De Groot is een geweldige entertainer, zanger en verhalenverteller die zijn publiek meeneemt op reis door zijn leven en op meerdere niveaus weet te raken”.

Radiomaker en tv-presentator Frits Spits roemt het album ‘De wolf is trug’ als ‘ongelofelijk goed!’, vergezeld van 5 sterren. Moderne Groningstalige songwriter pop op het ZINiNZunnewende podium!

 

POELEPETATEN

Een bak energie en show borrelt los uit het oosten van het land met de pens vol power en een goeie zin! De Poelepetaten zijn een oersound dreunend door elk stukje lichaam. Maar vandaag even niet. Met dezelfde energie pakken ze het net even wat anders aan. Dialectrock in een gemoedelijke sfeer, precies waar de streektaal voor staat: verbindend en sfeervol! 

Als coverband met nummers van Normaal, Jovink en Bökkers kun je bekende en onbekende hits horen langskomen. Daarnaast zullen ze ook hun eerste single voor het eerst live spelen en presenteren aan de bezoekers van het Zunnewende Festival!

The String Beans

The String Beans spelen akoestisch. Met drive en gevoel. Traditionals, bluegrass met grit, ook van eigen hand en eigen bodem. Bij The String Beans zet Silvia de basis met een pompende contrabas. Thijs Vrolijk doet je hart met solide gitaarwerk sneller kloppen en Jeroen Schmohl kleurt met vlammende slides op dobro elk hartverscheurend lied en tijdens Zunnewende 2024 speelt Master of Dutch Bluegrass, Paul van Vlodrop mandoline. Alle String Beans zingen. Soms donker en rauw, dan weer vrolijk uptempo. The String Beans voelen zich thuis in bluegrassmuziek en halen hun inspiratie dan ook uit de rijke historie van Amerikaanse en Europese folkmuziek. Denk aan Doc Watson, Gillian Welch, John Prine. Om maar een paar helden te noemen. The String Beans zingen en spelen graag rond 1 microfoon. Heb je ze zien spelen @ Zunnewende 2023 bij de Regge? Dit jaar kom je ze op je pad op het prachtige Landgoed Schuilenburg zeker tegen!

 

LEON MOORMAN en het NEDERSAKSISCHE SCHRIEVERSKAAMP

Onder de bezielende en persoonlijke begeleiding van niemand minder dan de koning van de D-Pop Leon Moorman zullen enkele talentvolle songwriters gedurende deze dag werken aan gloednieuwe Nedersaksische liedjes. Die zullen ze dan ‘s avonds op ons ZINiN Zunnewendepodium laten horen. Vers van de pers. En natuurlijk zal Leon ook enkele liedjes van hemzelf laten horen.

Leon Moorman was vorig jaar finalist regiosongfestival waar hij 2e werd en hij is de man van de succesvolle  Nedersaksische versie van Beyoncé's Texas Hold 'em; Hier In’t Oosten. Een ode aan het platteland.

 

ERIC SCHUTTE

Eric Schutte  studeerde Autonome Kunst aan ArtEZ . Met een ‘mooi plaatje’ kan deze kunstenaar uit Ommen niets.. Door zijn schilderijen en objecten heeft hij intussen al veel bekendheid; zo kennen veel mensen zijn kalfje op de Brink in Arriën en de vogelkijkhut in de Ommermars. Typerend voor de gedachtegang van de kunstenaar is de ei-vorm van dit object uit cortenstaal: om vogels te observeren kruip je zelf in een groot ei.

Eric is een man van de Regge en zal vanavond varend met de Enterse Zomp over zijn geliefde Regge zijn poëzie laten horen. Mis dit niet!

Zunnewende-gedicht

Op het komende Zunnewende-festival zal het afsluitende gedicht op het ZinIn Zunnewende podium worden voordragen door Herman Kampman. Dit gedicht, dat hij in 2014 schreef, oogstte destijds veel bijval en werd in de loop der jaren beschouwd als ‘het’ Zunnewende-gedicht. Ook ontving de schrijver onderscheidingen voor zijn bijdrage. Zinnen als: ‘Geniet van wat het leam oe brach en deank nog niet an ’t onbekende’ en: ‘de zunnewende gif oons krach en moedigt oons an um deur te goan’ zijn welhaast begrippen geworden rond de kortste nacht.

Poëzie van Diny & Diny op de Regge

Beleef een unieke poëzie-ervaring in de streektaal van Hellendoorn, al varend op de Regge op de fluisterboot De Schuilenburg tijdens het Zunnewendefestival! Laat je meevoeren door de betoverende gedichten van Diny Kloek en Diny Groothalle, die hun passie voor de Helderse taal delen. Geniet van de serene omgeving en de rijke cultuur terwijl je luistert naar prachtige verzen. Mis deze bijzondere kans niet om de schoonheid van het Hellendoorns dialect te ervaren op het water!

DOLF MOED. Een avontuur op zee

De jonge Dolf, wil net zo worden als zijn vader. Zijn vader is een visser, die ’s ochtends in alle vroegte naar de zee gaat. Dolf wil graag met hem mee. Maar dat mag hij nog niet. Dolf begint te dromen.

Zijn dromen worden werkelijkheid. Hij ontmoet een vis die hem de weg wijst naar de zee. Dolf gaat samen met zijn publiek aan boord van een reusachtig schip, de Albatros. Het is een spookschip, dat zonder kapitein rondvaart over de zee. Kinderen veranderen in matrozen en beleven de mooiste avonturen. Ze belanden in een storm en zingen een zeemanslied. Ook ontmoeten ze een inktvis. Als Dolf uiteindelijk op de bodem van de zee terecht komt, wordt hij wakker. Hij ontdekt dat dromen en werkelijkheid dicht bij elkaar wonen.