Zunnewendefestival 28 en 30 juni 2024

Zunnewendefestival: De geschiedenis

De combinatie Zunnewende festival - landgoed Schuilenburg - stichting Plattelands Cultuur Overijssel en de historische kring Hellendoorn- Nijverdal, met ondersteuning van de IJsselacademie te Kampen en het toenmalige Van Deinse instituut te Enschede (2 instituten die zich allebei nadrukkelijk bezig houden met streektaal en streekcultuur in Overijssel) geeft dat er een uniek festival het levenslicht ziet op dinsdag 21 juni 2005.

Het werd een festival met als doel om de bezoekers een indruk te geven wat streektaal, streektaalmuziek en streekcultuur te bieden hebben.

De kern van het Zunnewendefestival 2005 bestond uit muzikanten, schrijvers en dichters die zich uitdrukten in de verschillende varianten van het Nedersaksisch welke in de nabije omgeving van Nijverdal en Hellendoorn gangbaar zijn. (Twente, Salland, kop van Overijssel en Stellingwerf).

Op het oude kasteelterrein, binnen de grachten, stond het ‘hoofdpodium’ waar de muziekoptredens plaats vonden. Verdeeld over het terrein werden intieme speelplekken gecreëerd alwaar de schrijvers en dichters hun opwachting maakten.

Deze eerste editie met tussen de zes en zevenhonderd bezoekers op het prachtige landgoed Schuilenburg werd een groot succes voor zowel het publiek als de optredende artiesten, schrijvers en dichters.

Mede door dit succes en de vraag vanuit het publiek werd er besloten om in juni 2007 de 2e editie te organiseren van het Zunnewendefestival.

Grotendeels werd er volgens dezelfde formule gewerkt als tijdens de eerste editie. Dit keer werd er echter een voorzichtig begin gemaakt met het breder trekken van het festival door ook artiesten te boeken uit andere regio’s o.a. uit Limburg en Groningen. Dit bleek goed te werken. Ondanks het slechte weer overdag en dat het 's avonds tijdens het festival in ieder geval droog, maar fris was, trok deze editie toch weer zo’n vijfhonderd bezoekers.

In 2015 heeft inmiddels de negende editie plaatsgevonden, waarbij ten opzichte van 2007 er een uitbreiding was met o.a. een sagenboot, publieksparticipatie met een workshop dialect, een jeugdpodium, archeologie en een streekmarkt met foodtrucs

De afgelopen jaren waren er muzikale optredens van Martin Korthuis (Gronings), Margaretha Kleine (Drents), Firma Weijland ( Achterhoeks) en Henri Welling (Achterhoeks), Muppet Stuff (Sallands), Erwin Nijhoff & Thomas Thijs, Martije (Drents), Gerrit Breteler (Fries-Twents), Nedersaksisch Vocaal Ensemble, Play It Again(Hellendoorn), winnaars van de Twentse Jazzerieje, Bökkers, Dorothee Spijkers, JUUST,  André Manuel, Gé Reinders & Syb van der Ploeg en o.a. de KSW.

Literaire optredens waren er van o.a. Anne van der Meiden, Willem van Noesel, Herman Kampman, Johan Veenstra, Vera Wiefferink, Ria Westerhuis & Delia Bremer (Minnezinne Dames) Toos Ligtenberg en o.a. Jack Weijkamp,

Naast deze optredens zijn er optredens geweest van de verhalenvertellers van het International Vertelfestival 'Waterval'.


De komende jaren willen we verder blijven werken aan de missie om Zunnewende het festival in Overijssel te laten zijn waar streekcultuur en streektaal, theater en kunst op een bijzondere manier uitgedragen, beleefd en levend gehouden wordt, waar jong talent, geïnspireerde kunstenaars en bezoekers elkaar ontmoeten in verhalen, liederen, geschiedenissen en actualiteit in verbinding met de eigen wortels.

Maar vooral ook een festival waar een breed publiek van kan gaan genieten

Om zo in gezamenlijkheid de Zunnewende te vieren en de streekcultuur te beleven.