Zunnewendefestival 24 en 25 juni 2023
  • Artiesten 2023

  • Marlene Bakker

Foto: JorahSarah

Marlene is een opvallende verschijning in het Groningstalig circuit. Met haar prachtige stem en landelijk veelgeprezen debuutalbum RAIF heeft ze inmiddels een geheel eigen plekje binnen de Nederlandse muziekscene weten te veroveren.

“Tot nu toe wat mij betreft het beste album van het jaar”, zei Frits Spits op NPO Radio 1 in zijn programma De Taalstaat. Naast lovende albumrecensies ontving ze de streektaalprijs voor RAIF en de Bosklopper Bokaal voor beste Groningstalige single met ‘Waarkhanden’. Ze was vaste support act bij de clubtour van Daniël Lohues, speelde op festivals als Grasnapolsky, Oerol, Festival der Aa en Noorderslag en ging in 2020 op landelijke theatertournee met haar voorstelling RAIF.

In het najaar van 2023 komt Marlene’s langverwachte nieuwe album uit en zal ze opnieuw op theatertournee gaan. Maar op 24 juni is ze al te zien op festival Zunnewende.

Samen met haar band zal ze haar mooiste liedjes ten gehore brengen. Ook zij die de taal niet machtig zijn, zullen worden geraakt door de filmische sfeer. Bol van verlangen, weemoed en romantiek. Laat je meevoeren in een unieke luisterervaring waarin Marlene zingt over de magie van het noorden en waar het aardse Gronings naadloos aansluit op de hedendaagse indiepop.

"Ze betovert en krijgt het voor elkaar om met een voor vele vreemde taal een intieme show neer te zetten. Het is prachtig wanneer je het verstaat, maar eigenlijk net zo mooi als je er geen chocola van weet te maken." (Live recensie OOR)

"Het Gronings van Bakker is melancholisch mooi en het geeft haar liedjes een mysterieus laagje. Ze ontroert stevig met beeldende, droef-poëtische liedjes, zoals het prachtige Waarkhanden." (Live recensie The Daily Indie)

aar warme, soulvolle stemgeluid brengt de haast poëtisch klinkende dialectpopteksten op zo’n manier dat je het echt gelooft. Niet de zangacrobatiek, maar het verhalen vertellen staat voorop. Dit, gecombineerd met het Gronings, vormt een gouden duo.” (3voor12Groningen)

"Ze betovert en krijgt het voor elkaar om met een voor vele vreemde taal een intieme show neer te zetten. Het is prachtig wanneer je het verstaat, maar eigenlijk net zo mooi als je er geen chocola van weet te maken." (Live recensie OOR)

"Het Gronings van Bakker is melancholisch mooi en het geeft haar liedjes een mysterieus laagje. Ze ontroert stevig met beeldende, droef-poëtische liedjes, zoals het prachtige Waarkhanden." (Live recensie The Daily Indie)

"Haar warme, soulvolle stemgeluid brengt de haast poëtisch klinkende dialectpopteksten op zo’n manier dat je het echt gelooft. Niet de zangacrobatiek, maar het verhalen vertellen staat voorop. Dit, gecombineerd met het Gronings, vormt een gouden duo.” (3voor12Groningen)

Tammo doet Staal

In dit theaterconcert zingt Tammo met veel respect de muziek van streektaalzanger Ede Staal.

TikTok Tammo is bekend geworden tijdens de coronapandemie met zijn video’s op social media en is inmiddels uitgegroeid tot ambassadeur van Stad en provincie Groningen. En met recht, want heel het land kent ondertussen de uitspraak ‘Dikke bak met biet’n!’. In 2020 is hij verkozen tot Groninger van het Jaar, waarna hij bij de online editie van het Bevrijdingsfestival Groningen al enkele nummers van Ede Staal vertolkte samen met het Noordpool Orkest. Dat smaakte naar meer, en daarom brengt Tammo nu de iconische nummers van Staal naar het theater, begeleid door pianist Jasper Stuut, gitarist Marius van der Leij en Mark Pepping op accordeon.

Na een compleet uitverkochte tour van deze voorstelling in het voorjaar keert Tammo in de herfst terug om het nogmaals op de planken te brengen. Deze zomer eerst nog even op het Zunnewendefestival! Een verrassende voorstelling van TikTok Tammo en de prachtige nummers van Ede Staal op een oprechte manier gebracht.

Het ritme waarmee de Tammo-verhaaltjes en Staal-liedjes elkaar afwisselen is perfect. Nergens zakt de voorstelling in. – DVHN ★★★★

  • Lucy Legeland & De Firma Weijland

Foto: Heidi Arts


”Nachttaferelen in de kortste Nacht”

Hoera, Firma Weijland + Consorten geven feestelijk acte de présence op het Zunnewende festival 2023: daar ga ik bij zijn! Tjonge, jonge, zíngen dat ze kunnen. En die Firma muzikanten zijn het neusje van de zalm én een waarlijk genot om ze aan het werk te zien! Op het podium zijn ze in hun beste doen.
De Firma zet in hun show de nacht in het zonnetje, met als zeer passende titel: “Nachttaferelen in de kortste Nacht”. Daar weet zangeres Lucy Legeland wel raad mee. Ze schreef prachtige liederen over de nacht waar haar kinderen geboren werden, haar doden stierven en de liefde alle kleuren van de regenboog laat zien.. Met haar krachtige en lenige stem laat ze wonderlijk en meeslepend het dagelijkse en het poëtisch absurdisme mee resoneren. En dan gaat die waaghals ook nog speciaal voor deze 15e Zunnewende-editie Rita Hovink’s prachtige lied: “Laat me alleen” zingen, dat ze vertaalt in haar onmiskenbaar Liemers dialect.
Moet je bij wezen. En als voorpret ook keihard hun fantastische CD draaien: “NOCTA, Nachttaferelen”. Niet te doen zo mooi. Een aanrader! Lucy zal deze Zunnewende editie met de Firma afsluiten!

Muzikanten:
Maurits Boreel, viool | Dries Bijlsma, gitaar | Willem de Jongh, drums |

Lucy Legeland, stem | Reinder van Raalte, toetsen | Jack Weijkamp, stem.

p.s. Lucy Legeland zong afgelopen winter ook nog zo wonderschoon tijdens het Mirre Winter concert, samen met het onvolprezen KSW orkest  o.l.v. Bert Pfeiffer in het zwembad de Ravijn in Nijverdal…
 

Margaretha Kleine & band

Margaretha Kleine is een gesettelde naam in de muziekscene van de streektaal. De indie Drentstalige singer songwriter schrijft haar eigen liedjes met de gitaar op schoot. Haar teksten laten zich omschrijven als krachtig, eerlijk en vanuit het hart. Haar muziek neemt je mee van breekbare kleine gitaarliedjes tot ronduit dampende rock. Kleine’ s band bestaat uit 4 vrouwen waarmee ze al bijna 20 jaar muziek maakt. Dit is echter de eerste keer dat de samenwerking met deze band zich uit in de streektaal. De nieuwe sound van Kleine is over de gehele linie genomen beduidend steviger en meer gelaagd dan haar oude werk. Deze muzikale verdieping is samen met de band tot stand gekomen. Het gaat deze vrouwen om de bezieling, het plezier en de magie van het samen muziek maken. Deze muzikanten zitten onder elkaars huid. Dat hoor je, dat voel je, dat beleef je.

De band:

Gitaar en zang – Margaretha Kleine, Drums en zang – Marije Hoekstra, Gitaar en zang – Hanneke Vinke, Bas en zang – Sanne Bloemsma

 

  • Egbert Hovenkamp II (Zunnewendegedicht 2023)

 

Foto: Ronald Rietman

Het is inmiddels een traditie: Ons Zunnewendegedicht. Deze 15e Zunnewende editie vieren we ook een ander lustrum: Het wordt de 5e keer dat Egbert Hovenkamp II vanaf ons podium tegen middernacht het Zunnewendegedicht uitspreekt. Speciaal op de dag zelf gemaakt. Zo doet Egbert dat!

Dichter en vertaler. Zijn vader was werkzaam bij Staatsbosbeheer, aanvankelijk als bosarbeider, later als boswachter. Hovenkamp groeide op in Drenthe en (vanaf zijn veertiende) in Twente. Hij volgde de middelbare school te Almelo. Hij was werkzaam als o.a. landmeter, ponstypist en als medewerker van diverse natuurvoedingswinkels. 
De II achter zijn naam verwijst naar zijn grootvader, Egbert Hovenkamp [I]. 
Hovenkamp was stadsdichter van Assen (2008-2010) en gemeentedichter van de Drentse gemeente Hunze en Aa (2010-2011). 

Hij publiceert in het Drents en in het Nederlands. Hij was de eerste die Howl van Allen Ginsberg naar het Drents hertaalde. Medewerker aan o.a. Bres en Roet. 

In het Radio 1-programma 'Dit is de dag' is hij regelmatig 'dichter van de dag'.
Joep van Ruiten: 'Egbert Hovenkamp is altijd anders geweest'. Dagblad van het Noorden, mei 2010. 
Joris Linssen. 'Joris' Showroom'. NCRV, Nederland 1. 29-01-2013. Drieluik over de Limburge gebroeders Jaminon, waddenschilder Geurt Busser en Egbert Hovenkamp II.

  • Eric Schutte

Kunstenaar Eric Schutte plaatst een Zunnecirkel boven op de Vleermuisbult. Daarnaast zal Eric ook regelmatig meevaren over de Regge in de Enterse Zomp om daar zijn poëzie te laten klinken. 

Eric bevraagt de rol van de mens door veelal andere levensvormen te verbeelden in soms iconische of 'beladen' materialen. Voorbeelden zijn een (gesmolten) kalf uit oormerken van geslachte dieren of een mensbeeld uit plastic. Eric beschouwt het persoonlijk kenmerkende als universeel gegeven waardoor de werken -naast dat zij een catagorie representeren- ook altijd een 'ik' vertegenwoordigen. Het gaat Eric niet alleen om 'de vogel' of 'het kalf' maar specifiek ook om 'deze vogel' of 'dit kalf' als uniek en eenmalige verschijning in de eeuwig veranderende werkelijkheid. Vanuit deze grondhouding zijn ook zijn plein-air schilderijen eerder portretten dan landschappen te noemen. 

ROO

Foto: Klaas Huisman

De broers Alfred en Jaap Roo uit Rouveen hebben vorig jaar een single uitgebracht in het Nedersaksisch dialect. Het nummer ‘Hier Vuul Ik Meej Thuus’ is een eerbetoon aan Rouveen en werd op verzoek gemaakt voor ‘De Nedersaksen’ een podcast van Hendrik-Jan Bökkers en onze Zunnewende programmeur Albert Bartelds. Alfred en Jaap maken al maken al ruim 10 jaar eigen muziek, zowel als duo als met band. De twee hebben inmiddels meerdere albums uitgebracht onder bandnaam ROO  Deze albums zijn echter allemaal Engelstalig,

‘Hier Vuul Ik Meej Thuus’ was het eerste nummer van de broers in het dialect. Hendrik-Jan Bökkers was zo enthousiast over Roo en hun eerste liedje in de streektaal dat hij ze uitnodigde voor het TV Oost programma Naobers eind maart 2022. Inmiddels hebben de broers een succesvolle theatertournee met de Nedersaksen live! achter de rug en hebben ze meerdere nieuwe liedjes geschreven in hun Rouveense streektaal. Op veler verzoek dit jaar weer op ons Zunnewendefestival. Ze spelen s'avonds drie sessies in de boomgaard.

Prachtig tweestemmig gezongen en mooi gitaarspel!

CORNELIS KAPITEIN

Poëzie van Cornelis Kapitein op de Enterse Zomp.

De Enterse Zomp zal af en aan varen over de Regge.
Cornelis Kapitein zal voordragen uit eigen werk tijdens deze vaartocht over de Regge met de Enterse Zomp.
De Urker (taal) en water…De juiste combinatie voor een mooie vaart!

In 2021 won de geboren en getogen Urker de Nedersaksische gedichtenwedstrijd met het gedicht 'Teuskoemen'.
De wedstrijd werd gehouden in het kader van Maart Dialectmaand.
De jury bestond uit auteur Jaap Scholten, taalexpert Willemijn Zwart en gedeputeerde Roy de Witte. Ze kozen de winnaar unaniem, mede door de krachtige, originele vorm en eigenzinnige beelden die de jury recht in het hart hebben geraakt. "Dit is wat taal en poëzie kan doen, juist in het Nedersaksisch", aldus Roy de Witte.

ZunneCast 



Martin ter Denge van de podcast  “Wearldspråke”  en Renate Snoeiing (directeur Huus van de Taol, Drenthe) van de podcast “Praot Drents met mij ”zijn de hele dag aanwezig om live afleveringen te maken, in de hooiberg, van hun succesvolle podcasts.


Saksivist, staat er op de website van Martin ter Denge. Een handige term om samen te vatten wat deze man allemaal doet!
In 2011 won hij de Twentse Taal-aanmoedigingsprijs voor zijn natuurlijk gebruik van het Twents op sociale mediakanalen. In die tijd op Facebook en Twitter, en in 2023 ook op YouTube, Instagram en TikTok. In 2021 verscheen zijn boek "Tukkerspotten". In 2022 gaf hij een Twentse introductiecursus voor internationale studenten van de University of Twente.
Zijn uitgangspunt is dat als je wilt dat het serieus genomen wordt, je het ook serieus moet gebruiken. In het dagelijks leven. 
Een van de manieren waarop Ter Denge alledaags Nedersaksisch laat horen, is met zijn " Wearldspråke Podcast". Als eerste Nedersaksische podcaster behandelt hij sinds 2018 allerlei onderwerpen over het Nedersaksisch, voert hij gesprekken ver buiten de eigen grenzen (tot in Zweden toe) en laat hij horen hoe nuttig deze taal kan zijn.
In de Zunnecast praat hij met verschillende andere gasten en hoort hij hun ervaringen met het Nedersaksisch. Ze bespreken diverse aspecten van de taal en cultuur. De Zunnecast is een platform waar Ter Denge de diversiteit en het belang van het Nedersaksisch wil laten horen en de waarde ervan wil benadrukken. 
In de podcast “Praot Drents met mij” een samenwerking tussen RTV Drenthe en Huus van de Taol praat Renate Snoeijing met gasten die in Drenthe geboren of getogen zijn. Hoe heeft dat hen gevormd? Wat doen ze nu nog met de Drentse taal? En wat doet de taal met hen? Zijn er plekken waar ze nu geen Drents praten, maar dat wel zouden willen? En hoe goed scoren ze eigenlijk, wanneer ze langs de Drentse Doemstok gelegd worden? Nu dus ook in de Zunnecast op ons Zunnewendefestival. De Kreenk vuur de Twentse Sproak (vaak afgekort als KTS) is een vereniging die zich bezighoudt met het behoud en de bevordering van de Twentse taal. Ze doen dit onder andere door het houden van kerkdiensten in het Twents en door het opstellen van het Twents Kwarteerken, een lesprogramma over en in het Twents voor basisscholen. In het bestuur zitten onder andere Joop Weber, Alie van der Veer en Marlies Nijhuis. Eens in de twee jaar reiken ze de Anmodigingspries uit aan mensen die zich actief inzetten voor de Twentse taal. Nu dus in de Zunnecast met een podcast.


15:00 - 15:40 Kreenk vuur de Twentse sproak
16:00 - 16:30 Huus van de Taol
17:00 - 17:40 Wearldsproake

20:00 - 20:40 Kreenk vuur de Twentse sproak
21:00 - 21:30 Huus van de Taol
22:00 - 22:40 Wearldsproake

Silvia Fledderus & The String Beans

Foto: Joram Krol

The String Beans zijn opgericht in de zomer van 2022 en getogen in Zuidoost Drenthe. De kern van de band bestaat uit Silvia Fledderus en Rijk van Huisstede. Silvia zet de basis met een pompende contrabas. Rijk siert met gitaar & clawhammer banjo. The String Beans voelen zich thuis in bluegrassmuziek en halen hun inspiratie dan ook uit de rijke historie van Amerikaanse en Europese folkmuziek. Dichter bie huus denken we aan Ede Staal en Daniël Lohues. Om maar een paar talige muziekhelden te noemen.

Bij The String Beans knalt Joshua ten Doornkaat de tent uit met gloeiende solo's op mandoline en clawhammer banjo. Thijs Vrolijk doet je hart met solide gitaarwerk sneller kloppen en Jeroen Schmohl kleurt met vlammende slides op dobro elk hartverscheurend lied. Alle String Beans zingen. Soms donker en rauw, dan weer vrolijk uptempo. Dompel je tijdens het Zunnewende Festival onder in de energie van The String Beans. Ze zullen s'avonds drie keer een set spelen op het Reggepodium aan de oever van...de Regge!

Imke & Fenne Toenink

Hoe mooi en bijzonder kan het zijn! Tijdens de  editie van het Twents songfestival in 2019 won Fenne Toenink het evenement. Daarna volgden twee jaar corona en kon het festival niet doorgaan. In 2022 wint Imke Toenink, de oudere zus van Fenne, met haar eigen geschreven lied ‘Open en Bloot’. Een van de prijzen voor de winnaars is een optreden op het Zunnewendefestival. Beide zussen zullen als duo optreden. Belooft prachtig te worden. Mis het niet! 15.30 u. op het kasteelterrein.

Stefan Jansen (Zuid-Afrika)

Stefan Jansen is een Zuid-Afrikaanse singer- songwriter. In 2018 heeft Stefan deel uit gemaakt van de twintigste verjaardag-tour door Europa van The Parlotones (een van de grootste indie-rockbands van Zuid Afrika) en heeft ook het podium gedeeld met een paar van de grootsten in de Zuid Afrikaanse muziekindustrie, namelijk Jan Blohm, Valiant Swart, Justin Serrao, Crash Car Burn en Anton Goosen. Het was tijdens een reis naar het buitenland en het spelen van zijn favoriete Zuid Afrikaanse liedjes, dat Stefan opnieuw verliefd werd op Zuid-Afrika en Afrikaanse muziek. Hij besloot zijn baan als juridisch specialist op te geven en zijn droom werkelijkheid te laten worden. Terug in Zuid Afrika gekomen heeft hij, zoals alle grote songwriters doen, zijn eigen ervaringen omgezet in muziek die de luisteraars meteen aansprak. Na de release van zijn eerste drie singles "Verdienste & Genade", "Suikerbos" en "As Ek Jou Onthou" kreeg Stefan support van liefhebbers, airplay en verschillende persmomenten in binnen en buitenland. Zijn debuut-EP getiteld "Katryn" is in het voorjaar van 2022 gelanceerd en heeft enkele topnoteringen opgeleverd in de diverse hitparades in Zuid Afrika. Dit prachtige album met vier nummers bevat een aantal van zijn meest persoonlijk en belangrijk werk. Stefan besloot in het voorjaar van 2022 dat hij terug naar Europa wilde voor een muzikaal avontuur. Met een muziekvriend in Zwitserland als startpunt begon hij zijn rondreis door Europa. In de maanden juni en juli wist hij op te treden in Nederland, Duitsland, Belgie, Frankrijk en Zwitserland. Ook heeft Stefan interviews en optredens verzorgd bij verschillende radio stations in Nederland (Omrop Fryslân, Radio Spannenburg) Al deze bijzondere ervaringen (optredens, situaties en persoonlijke ontmoetingen) heeft hij in augustus mee teruggenomen naar Zuid Afrika waar Stefan met tientallen ‘storytelling-sessions’ zijn publiek heeft verwonderd. De EP "Katryn" is in januari 2023 uitgeroepen tot album van het jaar 2022 bij Radio Spannenburg (Nieuw te Horen vanuit de Toren) In maart 2023 is zijn tweede EP “Wasting Time” uitgekomen. Engelstalig deze keer aangezien sommige verhalen het best verteld kunnen worden in zijn tweede taal. In juni 2023 komt Stefan terug naar Nederland voor een BeNeLux tour, vijf weken lang kunnen mensen (hernieuwd) kennismaken met Stefan en zijn muziek. Er zullen verschillende samenwerkingen zijn met streektaal-artiesten. Zuidafrikaans op het Zunnewendefestival! Om 18.00 uur op het kasteelterrein.

  • Dorothee Spijker

Na 4 jaar is ze terug. Dorothee Spijker komt ons verrassen en vermaken met haar dialect liedjes en gedichten op deze editie van het zunnewendefestval.
Voor het laatst gehoord in 2018 zijn we benieuwd wat deze troubadour ons gaat laten horen, maar zeker is dat het prachtig is.
Na een paar bewogen jaren is de van oorsprong Dedemsvaartse na 16 jaar in Hulsen gewoond te hebben weer terug verhuist naar haar vroegere plek.
Wie haar hoort denkt hee die stem ken ik en dat kan want haar dochter Sanne Hans heeft het timbre van haar moeder
Ze heeft niet stilgezeten en is een graag geziene gast op festivals, feestjes en in de kleine theaters.
Ze ontroert met haar eigen dialect liedjes en verbaast je met haar prachtige gedichten in het Twallands...een mix van Twents en Sallands, beide streken in een bij elkaar gebracht
Wil je horen wat ze voor moois toevoegt aan ons festival kom dan zeker luisteren zaterdagavond 24 juni tussen 19.00-22.00
Ze vaart op de Regge samen met dichteres Ria Westerhuis.

 

  • Ria Westerhuis

 

Ria Westerhuis, geboren aan de Overijsselse kant van de Reest, draagt haar gedichten voor in de streektaal  of in het Nederlands.  Ze gaat met een gemak en vanzelfsprekendheid over van de een naar de andere taal. Haar gedichten gaan over het leven, de natuur, het landschap rond de Reest, relaties, min en onmin. Haar onderwerpen haalt ze uit haar dagelijkse leven of uit haar gedachten- en belevingswereld. De ene keer abstract de andere keer direct of fantasievol.  Ze wisselt serieuze, ondeugende en humoristische gedichten af met een praatje tussendoor. Ook dicht ze in het eRWeens, een mysterieuze taal met veelal gevoelig onderwerpen.

Ze bracht drie gedichtenbundels uit bij Stichting het Drentse boek, en twee bundels in eigen beheer. Publiceert in kranten en tijdschriften en treedt op door het hele land.

Ze won diverse prijzen o.a. de Deventer Poëzieprijs en de Culturele prijs van de Wolden in 2021. Ook organiseert ze verhalen en poëzie avonden.

Tussen 19.00 u. - 22.00 u. op de Schuilenburg

  • Lösse eindties

Lösse eindties is voortgekomen uit de restanten van de bekende dialectband Juust uit Genemuiden. Tijdens de lockdowns in de Corona tijd besloten ze enkele ideeën op te nemen van liedjes die al lange tijd op de plank lagen. Even de losse eindjes aan elkaar knopen. Vandaar de  bandnaam. Na de lockdown en de release van enkele nummers bleek het vuur voor muziek samen te maken nog te bestaan en is er besloten voor een doorstart. In Bastiaan van der stelt is er een nieuwe drummer gevonden.  Jerry en Martin spelen nog steeds gitaar, Harry op de Bas en Gerben zingt zijn longen uit z’n lijf.

Op Zunnewende komen de akoestische instrumenten mee naar het mooie Landgoed Schuilenberg. Lekker intiem met akoestische gitaren, mandoline en wie weet wat nog meer! Paar leuke nieuwe nummers en veel zin om te spelen. Ze spelen 3 sessies in de avond op het Havenpodium. Dat wordt leuk!

  • Handy Joe & The Boogie Kearls

Robert Brinks, al van jongs af aan geïnspireerd door muziekstijlen als Blues, Country en Southern Rock. Geboren en getogen in het Twentse plaatsje Rijssen, met een voorliefde voor de streektaal uit het oosten van ons land. Met een mooie bagage aan muzikale ervaring en flink wat podium uren, zowel in binnen als buitenland. Van jongs af aan altijd werkzaam in de plaatselijke Bouwmarkt , waardoor al snel de bijnaam "Handy Joe" ontstond. Geïnspireerd door voorbeelden als Jimi Hendrix, JJ Cale, Stevie Ray Vaughan, Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band, ZZ Top en niet te vergeten de groep Normaal, zijn deze invloeden goed terug te horen in zijn spel. Dit alles verwerkt in eigen geschreven songs maakt het luisteren en kijken naar deze 2 meter lange "Handige" muzikant elke keer weer interessant. Deze Kearls spelen om 16.30 u. op het kasteelterrein.

  • Bubblica

Welkom in de wereld van Bubblica !

Bubblica brengt een mysterieuze zeepbellen show, grenzend aan de beeldende kunst en straattheater, met een knipoog naar onze dromen en fantasieën. Met hun opvallende showwagen lopen zij s'avonds  rond en verrassen u met een theatrale performance.