Zunnewendefestival 24 en 25 juni 2023
 • Artiesten 2022

 • NATHALIE BAARTMANNathalie Baartman

(Borne 1973)

De Twentse Nathalie Baartman sluit ons festival dit jaar af op haar eigenzinnige wijze. In het Twents!

Nathalie over haar werk:

Mijn cabaretprogramma’s zijn een absurde vertaling van mijn leven. Vrienden in de zaal hebben soms de neiging om op te staan en te roepen: ‘Dit is geen theater, hoor, ze borduurt werkelijk Jack Russels.’

Als ik terugblik zie ik dat ik in elk programma de hang naar een kleinere wereld bezing. Ik sta haaks op de Zuidas. Folkloristische thema’s boeien me. De vegetarische humor van bakleverworst. Het geluid van de Midwinterhoorn doet me tranen. Wandelen door Bulgarije en dan loeihard zingen in de bergen. Een leven in kruissteken. Alsof vrede en liefde verscholen ligt in het breien van een mutsje voor een kindje in Pakistan. Meestal raak ik de wol kwijt. Of app ik mezelf te pletter. Dat is de realiteit.

Daarin vind ik de grap. Dat dingen niet lukken. Zonder zelfspot is het leven te ernstig.’

Foto: Roos Gast-Schoneveld

 

 • AndrĂ© Manuel en Rocco OstermanANDRE MANUEL & ROCCO OSTERMAN

André Manuel & Rocco Ostermann kennen elkaar al ruim 30 jaar maar lieten nog nooit iets gezamenlijks horen. Daar kwam tijdens Oerol 2020 verandering in, samen stonden ze 10 dagen lang op het podium van muziekcafé de Vijfpoort op Terschelling en lieten ze hun muzikale kwaliteiten samensmelten. Wat kunnen we verwachten; Muziek? Verhalen? Cabaret?

Laat u verrassen want volgens de heren is geen optreden hetzelfde. 108 jaar rock geschiedenis dat moet je gewoon live meemaken!

André Manuel hebben we de laatste jaren regelmatig solo op ons

Zunnewendefestival ontvangen. Ditmaal dus met zijn kunstbroeder Rocco Osterman o.a. furore maakte met De Niemanders, Donnerwetter en de streektaalband The Bruurkes.

Manuel de Twent uit Diepenheim en Osterman de Achterhoeker uit Dinxperlo.

Een Illuster duo!

Waar Manuel met maatschappijkritische zwarte humor het podium neemt, is en blijft Ostermann juist rustig, terwijl hij met zijn muziek en zang ontroert – De Gelderlander

 • JAN RIESEWIJK & TWEEDUUSTER Jan Riesewijk en Tweeduuster

‘Kot bie ’t hoes’ met hoofdrolspeler Jan Riesewijk:

Een van de grote gevolgen van de pandemie was dat vakanties naar het zonnige zuiden, verre reizen en trektochten er niet inzaten. Vrijwel iedereen ging op vakantie in eigen land, kortom "Kot bie t hoes". En dat is velen goed bevallen. Daarom koos Tweeduuster "Kot bie 'T hoes" als naam voor hun nieuwe show. Waarom zou je het ver zoeken, als het kot bie hoes voor het oprapen ligt? Ook in deze nieuwe show is het lachen, lachen, lachen en huuln. Lachen om de prachtige hedendaagse verhalen over het leven en anekdotes voorzien van de nodige humor van rasverteller Jan Riesewijk. En huuln om de mooie gevoelige leedkes van Tweeduuster. Leedkes uit eigen pen en een aantal dialect klassiekers uit het Nedersaksisch, alles in een mix van herkenning en beleving. Kortom, laat u meenemen op een reis door onze eigen streek in de moodersproake, met als reisleider Jan Riesewijk.


 

 • JAN HENK DE GROOT & TOWN OF SAINTS Jan Henk de Groot

Jan Henk de Groot is bekend van liedjes als Mamme van Michel, Vuurtje kieken en Dubbelcassettedeck en niet meer weg te denken uut de Streektoal scene.

Na het winnen van de streektaalprijs voor zijn album Weerom in 2014 en de RTVNoord muziekprijs Grunny volgden er albums met de Troebadoers en theatertours.

In 2019 verraste Jan Henk met zijn album De wolf is trug. Met Harmen Ridderbos achter de knoppen werd een nieuwe sound gecreëerd die landelijk ook hoge ogen scoorde. Radiomaker Frits Spits zei over de plaat: “dit album is ongelofelijk goed en moet in elke uithoek van Nederland worden gehoord”

Op Zunnewende zal Jan Henk met Harmen en Heta van Town of Saints liedjes van De Wolf is trug spelen en natuurlijk zijn bekendere werk.

Voortreffelijke, gevarieerde plaat die pittige (folk) popsongs afwisselt met hartverscheurende folkballades die de vergelijking aankunnen met het beste werk van Daniel Lohues en Jack Poels (Heaven popmagazine)

De Groot bewijst met ieder lied dat streektaal een verrijking is voor de Nederlandse muziek (MusicMaker)

Het is allemaal erg raak. Mooie observaties in pakkende teksten, treffend gearrangeerd en rijk geïnstrumenteerd. ***** (Dagblad van het Noorden)

 • HÖLLENBOER Trio Höllenboer

Eerst maar eens wat verwachtingen om zeep helpen. Nee, dat ene liedje spelen ze niet. Nee, ook niet als u het heel lief vraagt. Nergens voor nodig. Want dat ene liedje kent u namelijk al :-) .

Met hun toevallige hit Busje komt zo veroverde Höllenboer in 1995 de halve wereld. Gerard Oosterlaar en zanger/gitarist Bas van den Toren ondergingen het met een glimlach. Nooit gewild, wel gebeurd, hard gelachen. Met één groot nadeel: voor het grote publiek bleven ze daarna altijd de jongens van "het busje".

Jammer,  want een veel beter bewaard geheim dan het  veelbesproken  busritje is  dat  Höllenboer prachtige liedjes  en conferences maakt. Dat hoef je ze in de geboortestreek  Salland niet  te vertellen.   Sporadische  optredens in  de  regio tussen  - zo  pak'm beet -  de  IJssel  en  de Regge  trekken  volle  zalen. Hun uitverkochte eindejaarsoptredens in het Hoftheater zijn daar een mooi voorbeeld van.  Op zulke avonden  toont  Höllenboer dat ze zoveel meer  in de mars heeft. Puntige teksten, verpakt in droge humor, dromerige melodieën en het bloemrijke dialect uit hun geboortedorp. Maar ho even, laten we er ook niet te gewichtig over doen. Want culturele strapatsen passen niet bij Höllenboer. Theaterdirecteuren die vragen naar het genre van de voorstelling, krijgen steevast  hetzelfde  antwoord.  'Liedties, varsies en stukkies.'

Die  liedjes en  stukjes brengt Höllenboer in het Algemeen Beschaafd Sallands. En laat die variant van het Nedersaksisch nou prima te volgen zijn in grote delen van Groningen,  Drenthe,  Twente,  de Achterhoek  en  de  Gelderse  Vallei.  

 

 • ROO Gebroeders Roo

De broers Alfred en Jaap Roo uit Rouveen hebben afgelopen voorjaar single uitgebracht in het Nedersaksisch dialect. Het nummer ‘Hier Vuul Ik Meej Thuus’ is een eerbetoon aan Rouveen en werd op verzoek gemaakt voor ‘De Nedersaksen’ een podcast van Hendrik-Jan Bökkers en onze Zunnewende programmeur Albert Bartelds.

Alfred en Jaap maken al maken al ruim 10 jaar eigen muziek, zowel als duo als met band. De twee hebben inmiddels drie albums uitgebracht onder bandnaam ROO en komen dit jaar met een vierde t. Deze albums zijn echter allemaal Engelstalig,

‘Hier Vuul Ik Meej Thuus’ is het eerste nummer van de broers in het dialect. Hendrik-Jan Bökkers was zo enthousiast over Roo en hun eerste liedje in de streektaal dat hij ze uitnodigde voor het TV Oost programma Naobers eind maart van het afgelopen jaar.

Speciaal op verzoek van programmeur Albert Bartelds die overigens ook geboren en getogen is in Rouveen (Staphorst) spelen de broers Roo een hele set in de streektaal op ons Zunnewendefestival.

Prachtig tweestemmig gezongen en mooi gitaarspel!

Foto: Klaas Huisman

 

 • CORNELIS KAPITEIN Cornelis Kapitein

Poëzie van Cornelis Kapitein op de Enterse Zomp.

De Enterse Zomp zal af en aan varen over de Regge.
Cornelis Kapitein zal voordragen uit eigen werk tijdens deze vaartocht over de Regge met de Enterse Zomp.
De Urker (taal) en water…De juiste combinatie voor een mooie vaart!

In 2021 won de geboren en getogen Urker de Nedersaksische gedichtenwedstrijd met het gedicht 'Teuskoemen'.
De wedstrijd werd gehouden in het kader van Maart Dialectmaand.
De jury bestond uit auteur Jaap Scholten, taalexpert Willemijn Zwart en gedeputeerde Roy de Witte. Ze kozen de winnaar unaniem, mede door de krachtige, originele vorm en eigenzinnige beelden die de jury recht in het hart hebben geraakt. "Dit is wat taal en poëzie kan doen, juist in het Nedersaksisch", aldus Roy de Witte.

 

 • MARTIJE Martije

Martijje  - Bio 2021 - Zicht

Martijje kijkt vooruit, want er is altijd hoop of ergens een mooi uitzicht. Laat je meenemen door de zangeres en haar band naar het Drenthe van nu, naar verhalen in een nieuw geluid vol met roots, blues en gospel-invloeden.  

Martijje is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé Drentse ‘lady of jazz’, een status die ze dankt aan haar goed ontvangen debuutalbum ‘Drezz’ (2009), een samenvoeging van Drents en jazz. Maar met haar heldere, warme stem zingt ze ook pop en samba, bijvoorbeeld op ‘Evenwicht’ (2015) waarmee ze de streektaalprijs binnensleepte. Op haar nieuwe album ‘Zicht’, waar je onder andere ook Sven Hammond kunt horen, klinkt de blues door. Hoe kan het ook anders als je geboren bent in Grolloo.

De Drentse taal is de rode draad van haar carrière als zangeres. Zelf zegt ze daar over: “Drents is een warme, zangerige taal die goed combineert met muziek. Ik vind het fijn om het mijn Drents te combineren met eigentijdse muziek. Drents heeft iets nuchters en relativerends en beschrijft actuele onderwerpen net even wat zachter dan het Nederlands. Prima te verstaan ook. En dat muziek ontzettend belangrijk is in het leven, staat voor mij als een paal boven water. Het geeft inspiratie, troost en hoop. Ik wil dat graag overbrengen op anderen.

Op het Zunnewendefestival zal ze drie sets spelen op het Havenpodium samen met haar fantastische band:
Drums: Sebastian Demydczuk
Bas: Ronald Jonker
Toetsen: Tony Hoyting
Gitaar: Allard Gosens

 

 • HERMAN KAMPMAN & CO Herman Kampman en Co

Zunnewende zonder Herman Kampman? Liever niet!

Herman is dus zeker weer aanwezig deze editie. Met Jan Niewold op gitaar, Peter Deiman op cajon/percussie en Rob Hendriks op bas.

Hermanzal de Zunnewende optredens vullen met zowel nieuwe liedjes als oude succesnummers van zijn CD ‘Doe normaal dikkop!’
Uiteraard afgewisseld met conferences en bijpassende gedichten.

 

 • ROB BULTS Rob Bults

Ook de Schuilenburg vaart de hele avond af en aan over de Regge. Met aan boord niemand minder dan de in Hellendoorn geboren en getogen zanger, gitarist en liedjesschrijver Rob Bults.

Furore gemaakt als zanger/gitarist met de band Muppetstuff en in Zwolle actief als artistiek directeur van Zwolle Unlimited en medeverantwoordelijk voor festivals als Tussenland, Woest, Nemia en het Wereld Beroemde Verhalen Festival.

Rob schrijft en zingt dus ook in de taal van zijn hart. Zijn moedertaal. Het Helderns.  Deze avond zal hij uit dat repertoire een en ander laten horen tijdens deze prachtige vaartocht op de Regge!

 

 

 

 

 

 

 • BERT JANSEN Bert Jansen

Bert uut Heldern zal 3 sessies spelen bij een kampvuurplek.

Hij stelt zich zelf even voor:
Al sinds mijn jeugdjaren is muziek een grote passie. Geïnspireerd door o.a. Jeff Lynne en Electric Light Orchestra begon de drang zelf muziek te maken. Gitaar spelen, zingen, mondharmonica, in diverse bands en solo.
Momenteel speel ik in de band Triple en Celtic Mist.

Mijn dialect-solorepertoire bestaat uit vertaalde covers of nieuw geschreven teksten op bestaande muziek. Deels nog afkomstig uit de periode van Vals Plat. En ook enkele gedichten van Johanna van Buren heb ik op muziek gezet. De liedjes gaan over het leven en de liefde, mijmeringen over dingen die ik meemaak.

De muziek die ik speel hangt behoorlijk tegen de blues aan. Bill Withers, Johnny Cash, maar ook hedendaagse Singers songwriters als Stephanie Struijk zijn een bron van inspiratie.