Zunnewendefestival 23 of 24 of 25 juni 2023

Escaperoom Bommen Berend op Zunnewendefestival 2022 Hellendoorn, foto: © Kasper Veenstra

Foto: © Kasper Veenstra

Beat Bommen Berend Escaperoom

In 2022 is het 350 jaar geleden dat Nederland van verschillende kanten wordt aangevallen. De Fransen vanuit het zuiden, de Engelse vloot op zee en twee Duitse bisschoppen vanuit het oosten. De chaos is compleet. Niet voor niets wordt dit jaar 1672 het Rampjaar genoemd. Vanuit het oosten trekt prins-bisschop Bernhard von Galen met een leger op. Op 1 juni 1672 steekt hij de grens over en in ruim een maand tijd heeft hij heel Overijssel in zijn macht. De verdedigingswerken in Overijssel zijn slecht onderhouden en slecht bemand. Steden als Deventer, Zwolle en Kampen geven zich snel over om hun stad en burgers te beschermen tegen totale verwoesting en plunderingen.
Niet iedereen maakt zich zorgen over de inval van de prins-bisschop. Veel katholieken in Overijssel zien een kans om hun verloren politieke en sociale positie terug te krijgen. De katholieke schuilkerken worden verlaten. Protestanten zien de bisschop van Münster daarentegen vooral als  gevreesde vijand en tiran. Een reputatie die de bisschop de bijnamen ‘Bommen Berend’ of ‘Beernke den koodief’ oplevert.

Ter herdenking van dit Rampjaar en de inval van ‘Bommen Berend’ heeft Stichting IJsselacademie een mobiele escaperoom ontwikkeld. Met de Beat Bommen Berend Escaperoom kruipt de deelnemer in de huid van een burger die de inval van Bernhard von Galen meemaakt. De mobiele beleving neemt je door middel van spellen en puzzels mee naar de tijd van Bommen Berend. Het spel is leuk voor jong en oud en wordt gespeeld in teams. In ongeveer 20 minuten kan het spel door 2-4 personen tegelijk gespeeld worden.

 

Meer over de escaperoom zelf:

De mobiele aanhanger is 4 bij 2 meter en 3 meter hoog. Om de spellen buiten te kunnen spelen is parallel aan de aanhanger daarom nog 3 á 4 meter ruimte nodig.

De escaperoom is gemaakt door Beeldbouw in opdracht van Stichting IJsselacademie en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel, ANNO en de gemeente Ommen. De Beat Bommen Berend Escaperoom is in heel 2022 gratis beschikbaar voor historische verenigingen, scholen en organisatoren van evenementen. Voor meer informatie over de tourlocaties van de escaperoom, de historische gebeurtenissen en andere activiteiten die dit herdenkingsjaar nog gaan plaatsvinden, kunt u terecht op de website bommenberendinoverijssel.nl. Bent u op zoek naar meer praktische informatie over de escaperoom? Mail dan naar info@ijsselacademie.nl

logo ijsselacademie