Jeugd en Zunnewende

In 2018 organiseeren we voor de derde keer een middagprogramma voor kinderen. Samen met je (klein) kind kom je in de wereld van Zunnewende. Hier mag je echt kind zijn en word je geprikkeld door theater, kunst en streektaal. 

Het middag programma begint om 16.00 uur en duurt tot ongeveer 19.00 uur. Je hoeft je niet te haasten, er is genoeg eten te verkrijgen, ook voor de kinderen. Dit programma is gericht op kinderen in de basischool leeftijd, samen met hun ouders of grootouders maar ook jongere broertjes of zusjes hoeven zich niet te vervelen.

Muziektheater Fraseur speelt ‘Het verhaal van Hieronymus Haakmat’

 

Jan Dobberman is een verwoed sportvisser. Elk weekend zet hij zijn tentje op bij de kolk, het diepe water in de buurt van de IJssel. Jan heeft al heel wat karpers uit het water gevist. Maar wat hij de laatste tijd allemaal opvist…? Als Jan op een zondagmorgen in alle vroegte gewekt wordt door een klepperend geluid, Jan aan de ooievaars die dicht bij de kolk hun nest hebben. Maar als hij even later klokken hoort luiden, steekt hij verbaasd zijn neus door het tentdoek. Het is immers nog zo vroeg…De zon is nauwelijks op en de mist hangt nog boven het water. Dan mengt het klokgelui zich met het stemgeluid van mensen. Waar komt dat geluid toch vandaan? Waar hij ook kijkt, er is geen mens te zien… Op dat moment gaat het belletje af aan zijn hengel. Hij heeft beet… En hoe…! Met alle macht probeert hij zijn vangst binnen te halen…

 Wat hij dan opvist, laat hem kennismaken met een andere tijd. Een tijd waarin er nog geen televisie bestond, laat staan het internet. Een tijd waarin  alles nog vervoerd werd met paard en wagen, een tijd waarin mensen hun eigen kleren maakten en ze niet via een webshop konden bestellen. We kunnen ons nog nauwelijks voorstellen wat mensen in die tijd deden om in hun dagelijks onderhoud te voorzien. Maar met evenveel verbazing zouden de mensen van toen kijken naar de verworvenheden van onze moderne tijd.

Tijdens deze interactieve muziektheatervoorstelling maakt het publiek kennis met een visser, een spinster, een pottenbakker, een mandenmaker, een hoefsmid en een herbergier. Allemaal personages uit het dorp van ooit dat langs de IJssel gelegen heeft.

Wat is er met hen gebeurd en wat is die klepperman nou!? 

 

Amira (8+)


‘De zuidelijke grenzen zijn aangevallen! Iedere familie moet een soldaat leveren!’ Amira hoort het geschreeuw van de bode weergalmen door de straten. Een soldaat: dat betekent een man. Maar haar oude vader kan toch niet meer vechten in een oorlog? Ze hebben verder geen mannen in de familie…. Muzikale vertelvoorstelling over een meisje dat de conventie aan haar laars lapt omdat ze wil vechten voor dat waarin ze gelooft, ook al moet ze daar onverwachte offers voor brengen. Barbara Raap is één van de leden van het Zwols Vertellersgilde.

 

Claudia van de Kerkhof


Vertelster van het eerste uur van het Vertellersgilde. Maakt voorstellingen en geeft workshops. Ze komt met haar verhalen op bijzondere plekken in het land. 
Tijdens Zunnewende vertelt ze het verhaal: De zon en de maan 
Een Russisch volksverhaal over de ontvoering van de zon en de maan door de oerdraak. En over het eeuwige leven. 

 

Clowntje Odie

 

Ik ben clowntje Odie ( oooooooo die ???? ) van Ballonnendeco:  de Knup uut n'Ham
En wat deenk iej wat ik kom doan?
 Inderdoad ik knuppe ballonnegies, van die lang doar maak ik dier'n en prinssesies van en met ronde ballonnegies versier ik meestal de tune.
Ut liek miej machtug mooi om op de Zunnewendefestival te ko'm knuppe'n en ut allermooiste vin ik dat  gewoan in ut Dialect kan!
Ik hebbe der zin an, zie ik oe doar?