Vooruitboeren in Overijssel

Erfgoedshow Vooruitboeren toert door Overijssel

Een verhaal over de modernisering van de landbouw op een tiental historische locaties: boerenerven in Overijsel vormen de komende maanden het decor van een programma over de verandering van het platteland sinds de jaren vijftig. Stichting IJsselacademie trekt de provincie door met verhalen, films, foto’s en livemuziek in streektaal gebaseerd, op het boek en de website Vooruitboeren. Overijssel 1950-2000.

De afgelopen jaren interviewden historici Ewout van der Horst en Martin van der Linde ruim zestig boeren, boerinnen en aanverwante beroepsgroepen uit Overijssel over de modernisering van de agrarische sector. De komst van de melkmachine, trekker en ligboxenstal betekende een grote omslag in de agrarische bedrijfsvoering en het leven van de boeren. Wat maakte dat de één wel kon meekomen in alle veranderingen en de ander niet?

Met hulp van fotograaf en cameraman Albert Bartelds zijn de levensverhalen van de mensen ook in beeld gebracht. Via MijnStadMijnDorp zijn honderden verhalen, films en foto’s gepubliceerd die een persoonlijk inkijkje bieden in het naoorlogse boerenleven in Overijssel. In het rijk geïllustreerde boek Vooruitboeren beschrijven de onderzoekers hoe boeren vanuit traditie veranderde in agrarisch ondernemerschap.

Op basis van boek en website is er nu een multimediaal programma, vol weemoed, trots en verbazing over hoeveel er in een mensenleven kan veranderen. De Overijsselse band Muppetstuff schreef een handvol liedjes in de Sallandse streektaal op basis van de interviews, die ze tijdens de erfgoedshow live laten horen. De bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met boerderijeigenaren, historische verenigingen, boerderijstichtingen en LTO-afdelingen.

De promotietoer is gekoppeld aan het restauratieprogramma Beleef het boerenerf(goed)! van de samenwerkende boerderijstichtingen in Overijssel. Met provinciaal geld restaureren een twintigtal boerderijeigenaren momenteel agrarisch erfgoed in Overijssel, vooral karakteristieke bijgebouwen. De erfgoedshow Vooruitboeren speelt zich af op acht boerenerven die meedoen aan de restauratieregeling. Daarnaast doet de show vier evenementen aan. Waaronder dus ons Zunnewendefestival!Voor meer informatie, locaties en tijdstippen zie: www.vooruitboeren.nl