Eschländerkapel 40 jaar!

 

40 JARIG JUBILEUM ESCHLANDERKAPEL HELLENDOORN

Het ontstaan
In 1978 richtten zes jongens van de Hellendoornse Harmonie een boerenkapel op. Hun eerste optreden was bij de carnavalsvereniging "de Windbuul'n". Dit sloeg zo enorm aan dat daarna nog vele optredens als hofkapel volgden.

De vooruitgang
Naast de carnavalsmuziek kwam meer en meer de Egerländer muziek op de lessenaar. De kapel werd groter en de naam werd veranderd in "Hellendoornse Boerenkapel". De toen elf man sterke kapel kon als onderdeel van de Hellendoornse Harmonie gebruik maken van "De Tente", het repetitielokaal van de vereniging. Daarop volgde in 1979 hun eerste concours te Almelo. Hier werd meteen al een eerste prijs behaald! De kapel groeide verder uit en elk jaar werd een concours bezocht.

Egerländer muziek
In 1981 nam Jan Dijsselhof de dirigeerstok over van Roel Tempert. Onder leiding van Jan werd de Egerländermuziek nog meer op de voorgrond gebracht. Hierdoor werd de kapel steeds meer een Egerländerkapel. De kleding werd aangepast en de naam, ontleend aan de Hellendoornse Es, werd veranderd in "Eschländerkapel Hellendoorn". Dankzij het stijgende muzikale niveau promoveerde de kapel al snel van de bergklasse naar de topklasse. Hans Dijsselhof volgde in 1983 zijn broer Jan op als kapelmeester. In de jaren die daarop volgden behaalde de kapel talloze eerste prijzen met onderscheiding van de jury. Door het enthousiasme en showelement in hun optreden werden ook diverse publieksprijzen in de wacht gesleept.

Supertop
In 25 jaar tijd heeft de Eschländerkapel Hellendoorn bewezen een volwaardige topkapel te zijn met een gevestigde naam in de Egerländerwereld. Op het concours te Muntendam in november 2002 promoveerde de kapel zelfs naar de supertopklasse. De kroon op het werk van Hans en zijn muzikanten voor het 5e lustrum.

Sinds 2006 staat Jan Dijsselhof weer als dirigent voor de Eschländerkapel. Op 5 november 2006 ging de Eschländerkapel onder zijn leiding voor het eerst sinds jaren weer op concours. Vanwege verschillende wijzigingen in de kapel werd deelgenomen in de Topklasse. Met 94,5 punten behaalde de kapel een eerste prijs met lof van de jury en promotie naar de Supertopklasse. Vele hoogtepunten volgden waaronder winnaar van het concours voor blaaskapellen in Muntendam in 2009, Nederlands Kampioen in de Supertopklasse in 2011, een 3e plek op het Europees Kampioenschap in 2013 (Ehningen, Duitsland) en een 4e plek op het EK in 2015 (Kerkrade).
Daarnaast is de Eschländerkapel een graag geziene gast op diverse Oktoberfeesten, waaronder de tv-opnames voor de RTV Oost Oktoberfeesten

Heden
Daar waar veel kapellen te maken hebben met vergrijzing, is de Eschländerkapel een relatief ‘jonge’ kapel met voldoende aanwas van muzikanten uit de moedervereniging Hellendoornse Harmonie. Sinds 2016 zijn alle muzikanten voorzien van nieuwe kleding, waarbij de heren in echte Lederhosen optreden en de dames in prachtige Dirndls.
Ook aan belangstelling voor de Eschländerkapel is geen gebrek. Er is een goed gevulde agenda met optredens voor de komende periode waaronder vele oktoberfeesten maar ook zelf georganiseerde optredens in de wijde omgeving.

2018: Eschländerkapel 40 jaar!
In het jaar 2018 viert de Eschländerkapel Hellendoorn haar 40-jarig jubileum met diverse activiteiten. Zo was er op 13 januari 2018 een jubileums receptie in het gebouw van de Hellendoornse Harmonie, de Tente in Hellendoorn. Vele genodigden waaronder natuurlijk oud-leden proostten daar gezamenlijk op deze mooie mijlpaal.

Begin juni verblijft de Eschländerkapel in Zuid Duitsland en doet daar mee aan de Europees Kampioenschappen die van 7-10 juni in Nesselwang worden gehouden.

Hoogtepunt van het jubileumjaar 2018 wordt zaterdag 29 september 2018. Naast een kapellenfestival, dat in samenwerking met het KNMO wordt georganiseerd, zal de kapel een spetterend optreden verzorgen waarna een spetterende feestavond zal volgen.

En op 22 juni zal de Eschländerkapel 3 optredens van 30 minuten verzorgen op ons Zunnewendefestival op een speciaal voor hen ingerichte speelplek. Een bijzondere ervaring voor jong en oud!

Mis het niet!!